Τι είναι το HACCP;

Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή ΑΚΣΣΕ (Ανάλυση Κινδύνου Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στην :
α. Αναγνώριση των μικροβιακών, χημικών, και φυσικών κινδύνων που έχουν σχέση με οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου ζωής των τροφίμων (ανάλυση κινδύνων)
β. Διερεύνηση των σημείων που μπορούν να ελαττώσουν ή να εξαλείψουν τους πιθανούς κινδύνους (κρίσιμα σημεία ελέγχου)
γ. Εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου των κρίσιμων σημείων ελέγχου
Το HACCP ξεκίνησε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 60΄από την εταιρίαPillsbury για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των διαστημικών αποστολών της NASA.
Το 1993 η Επιτροπή Joint FAO/WHO Codex Allimentarius Commissionαποδέχεται το HACCP ως την πλέον οικονομικά αποδοτικότερη προσέγγιση που έχει ποτέ εφαρμοσθεί στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η Ε.Ε. με τον κανονισμό ΕΚ 852/2004 θέτει την υποχρέωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων να θεσπίζουν, εφαρμόζουν και να διατηρούν πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών του HACCP
Οι αρχές του HACCP που αναφέρονται παραπάνω είναι:
α) να εντοπίζονται οι τυχόν πηγές κινδύνου οι οποίες πρέπει να προληφθούν, να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα
β) να εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στο ή στα στάδια στα οποία ο έλεγχος είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη ή την εξάλειψη μιας πηγής κινδύνου ή τη μείωσή της σε αποδεκτά επίπεδα
γ) να καθορίζονται κρίσιμα όρια στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, με τα οποία χωρίζεται το αποδεκτό από το μη αποδεκτό όσον αφορά την πρόληψη, την εξάλειψη ή τη μείωση των εντοπιζόμενων πηγών κινδύνου
δ) να καθορίζονται και να εφαρμόζονται αποτελεσματικές διαδικασίες παρακολούθησης στα κρίσιμα σημεία ελέγχου
ε) να καθορίζονται τα διορθωτικά μέτρα όταν διαπιστώνεται κατά την παρακολούθηση ότι ένα κρίσιμο σημείο ελέγχου δεν βρίσκεται υπό έλεγχο
στ) να καθορίζονται διαδικασίες, οι οποίες διεξάγονται τακτικά, για να επαληθεύεται ότι τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ε) λειτουργούν αποτελεσματικά, και
ζ) να καταρτίζονται έγγραφα και φάκελοι ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης τροφίμων, ώστε να αποδεικνύεται η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως στ).
 
Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων αναθεωρούν τη διαδικασία και προβαίνουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της, κάθε φορά που πραγματοποιούνται αλλαγές στο προϊόν, τη μέθοδο, ή σε οποιοδήποτε στάδιο».

ANEL

Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο κατασκευής και εμπορίας μελισσοκομικών εφοδίων από το 1968. Η συνέπεια και υπευθυνότητά της έχει αναγνωριστεί ...
Διαβάστε περισσότερα

Ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων για το 2018

Τα μέλη των μελισσοκομικών συνεταιρισμών δηλώνουν συμμετοχή στα σεμινάρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Τριήμερα σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων στο πλαίσιο υλοποίησης της ...
Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το HACCP;

Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή ΑΚΣΣΕ (Ανάλυση Κινδύνου Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στην : α. Αναγνώριση των μικροβιακών, χημικών, ...
Διαβάστε περισσότερα

1ο Αγροτικό Συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. Ένα χρόνο μετά τη ...
Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των μελισσών από τα γεωργικά φάρμακα

Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων, των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των ...
Διαβάστε περισσότερα

Έως 65% η επιδότηση για επενδύσεις από το Leader – πώς θα ξεκλειδώσετε το μεγαλύτερο ποσοστό

Για τον μήνα Μάρτιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και μετά από πολλές καθυστερήσεις φαίνεται να οδεύει η πραγματική ενεργοποίηση των ...
Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτική η εκπαίδευση στην τυποποίηση και σήμανση μελιών

«Καθορισμός του ακριβούς περιεχομένου και των λεπτομερειών εφαρμογής της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας ...
Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζονται οι εγγραφές στα σεμινάρια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών

Οι εγγραφές στα σεμινάρια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών συνεχίζονται μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου. Το κόστος των σεμιναρίων διάρκειας 120 ...
Διαβάστε περισσότερα

27η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων.

1-4/2/2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. H AGROTICA Διοργανώνεται, από το 1985, από τη ΔΕΘ HELEXPO, στο Διεθνές Εκθεσιακό της ...
Διαβάστε περισσότερα

Ειδική μελέτη του ΣΕΒ για την αγροδιατροφική αλυσίδα

Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις «Ελαιόλαδου & Ελιάς», «Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης», «Αμπέλου & Οίνου» και ο ΣΕΒ ενώνουν τις δυνάμεις ...
Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*