Φουρνά Ευρυτανίας

Η Φουρνά βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της ελατοσκέπαστης οροσειράς που απλώνεται στα βόρεια του Τυμφρηστού, με τις κορυφές Σερμιτζέλη, Μπαρμπότα, Ζαχαράκη, όρους Τάτση, και σε υψόμετρο 1000-1600 μέτρων. Η Φουρνά καλύπτει τη δυτική πλαγιά του λόφου του προφήτη Ηλία, ύψους 850 μέτρων περίπου. Ανατολικά, βόρεια και νότια του χωριού διέρχονται οι χείμαρροι Αφωρισμένα, Μαυρομύτη, και Παλιότουρνος, οι οποίοι ενώνονται κάτω από την Φουρνά σχηματίζοντας τον Φουρνιώτικο ποταμό.

fourna (35X50)

Η καρδιά αυτού του τόπου χτυπάει από την αρχαιότητα

Στη θέση της σημερινής Φουρνάς κατοικούσε ο αρχαίος λαός των Δολόπων, ενώ η σημερινή περιοχή των Αγράφων αποτελούσε την αρχαία Δολοπία. Βασιλιάς της ήταν ο Πηλέας, ο πατέρας του Αχιλλέα. Στην κορυφή του λόφου του προφήτη Ηλία, ακριβώς επάνω από τη Φουρνά, ανακαλύφθηκαν θεμέλια αρχαίου τείχους, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε εκεί κάποια πόλη ή κέντρο, πιθανόν η Κτιμένη, που ιδρυτής της θεωρείται ο ήρωας Κτίμενος.

Ξεχωριστά προνόμια στη Βυζαντινή εποχή και την τουρκοκρατία

Από τότε που εξαφανίστηκαν οι Δόλοπες, δεν έχουμε παραδόσεις ούτε ιστορικές πληροφορίες για τον τόπο μας, πότε, για παράδειγμα, εμφανίζεται η Φουρνά ή ποια χωριά προϋπήρξαν της εμφάνισής της. Όπως όμως προκύπτει από τα ερείπια και τα ονόματα τοποθεσιών, Βουλγαρομνήματα και άλλα παρόμοια, η περιοχή αυτή, σε διάφορες εποχές, λεηλατήθηκε και ερημώθηκε από Βουλγάρους ή άλλους επιδρομείς.

Φουρνά ΕυρυτανίαςΣτα χρόνια του Βυζαντίου οι κάτοικοι της ορεινής και δυσπρόσιτης αυτής περιοχής των Αγράφων έτυχαν ειδικών προνομίων αυτοδιοίκησης, ίσως και φορολογικής απαλλαγής, καθεστώς που διατηρήθηκε και από τους Σουλτάνους και έδωσε την ονομασία Άγραφα στην περιοχή.

Κέντρο των Αγράφων επί Τουρκοκρατίας, η Φουρνά υπήρξε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κεφαλοχώρι της εν λόγω περιφέρειας. Αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα της Τουρκικής διοίκησης, των Πατριαρχών, των Μητροπολιτών, των Επισκόπων και γενικά από την αλληλογραφία της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής Φουρνάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Φουρνά αποτέλεσε την έδρα του διορισμένου από την Υψηλή Πύλη λογοθέτη των Αγράφων, δηλαδή του προέδρου των αρχόντων και Φουρνάπροεστώτων όλων των χωριών της περιοχής. Από τα προνόμια που παρασχέθηκαν εκ μέρους του Σουλτάνου το ευεργετικότερο ήταν ότι, κατά τους χρόνους της δουλείας σε όλο το χώρο των Αγράφων, ουδέποτε στάλθηκε τουρκική φρουρά, η οποία δεν προχώρησε πέρα από την κορυφογραμμή των ορίων της Φθιώτιδας και της Θεσσαλίας. Σπουδαίος αγωνιστής, άγαλμα του οποίου υπάρχει σήμερα στην πλατεία του χωριού, με σημαντική δράση στην περιοχή ήταν ο Λεπενιώτης Στα τουρκικά η Φουρνά ονομαζόταν Κιοστένι, δηλαδή παρατηρητήριο.

Ιστορικές ειδήσεις από το 1700 και μετά μας προσφέρει ο Διονύσιος ο Ιερομόναχος και Ιστοριογράφος από τη Φουρνά, κτίτορας της εκεί μονής της Ζωοδόχου Πηγής (περ. 1735) και ιδρυτής της περίφημης Σχολής των Αγράφων με έδρα τη Φουρνά.

Η Φουρνά από το χθές στο σήμερα

Στη συνέχεια της ιστορικής της πορείας η Φουρνά ακολούθησε τις τύχες του ελληνικού έθνους και τη μοίρα των επαρχιακών τμημάτων της Ελλάδας.Από το 1833, οπότε συστήθηκε ο τέως Δήμος Κτημενίων, και μέχρι το 1912, οπότε καταργήθηκαν οι δήμοι, η Φουρνά ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου και από το 1912 μέχρι το 1992 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα, όπως όλα τα χωριά της χώρας.

Από το 1993 μέχρι το 2010 η Φουρνά αποτέλεσε εκ νέου πρωτεύουσα του νεοσυσταθέντος ομώνυμου Δήμου, στον οποίο ακόμα ανήκαν και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κλειτσού (με τους οικισμούς Πλατάνου, Μεσοχωρίου, Κορίτσας και Μαυρόλογγου) και Βράχας.


Από το 2010 η Φουρνά έγινε δημοτική ενότητα του καλλικρατικού δήμου Καρπενησίου που περιλαμβάνει 3 δημοτικά διαμερίσματα (Φουρνάς, Βράχας και Κλειστού).

4η Εδαφική Περιφέρεια

Η Φουρνά, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Ευρυτανίας, σε μια ειδυλλιακή fourna Evritaniaορεινή τοποθεσία με υψόμετρο 900 περίπου μέτρων. Χτισμένη στην αγκαλιά ενός καταπράσινου ελατοδάσους αποτελεί μια πανέμορφη, παρθένα περιοχή, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αυτός άλλωστε είναι κι ένας από τους λόγους που συνετέλεσαν στο να χαρακτηριστεί ως 4η Εδαφική Περιφέρεια, με την τέταρτη δηλαδή σε έκταση και σημασία δασική έκταση πανελληνίως, γεγονός που μας γεμίζει με υπερηφάνεια αλλά και αίσθημα ευθύνης για την προστασία και τη σωστή ανάδειξη αυτού του ανεκτίμητου φυσικού θησαυρού.

Τι προσφέρει η Φουρνά στους επισκέπτες της

Παρόλο που η Φουρνά δεν παρουσιάζει υψηλή τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο μαγνητίζει τους υποψήφιους επισκέπτες της με μια ποικιλία ελκυστικών προκλήσεων και προτάσεων:

  • Καθαρό και ήσυχο περιβάλλον, μακριά από τα καυσαέρια, την ηχορύπανση, την πίεση και το άγχος των μεγαλουπόλεων. Ένα μέρος που πραγματικά θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  • Μαγευτική θέα, τόσο κατά τη διαδρομή προς το χωριό αλλά και σε κάθε γωνιά του, που συντελεί στην ψυχική σας γαλήνη και ηρεμία κοντά στην ομορφιά της φύσης.
  • Άνετη και ευχάριστη διαμονή στο γραφικό Ξενώνα λίγο πριν από την είσοδο του χωριού. Ο παραδοσιακός Ξενώνας μας μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 30 άτομα. Οι τιμές είναι λογικές και στους επισκέπτες παρέχεται αξιοπρεπής διαβίωση σε οικογενειακό περιβάλλον.
  • Αν επισκεφθείτε τον τόπο μας, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλούς περιπάτους σε όλο το χωριό, ημερήσιες εκδρομές στα γύρω χωριά αλλά και στην κοντινή Λίμνη Πλαστήρα, η οποία απέχει από τη Φουρνά περίπου 100 χιλιόμετρα. Έτσι θα μπορέσετε να έρθετε πιο κοντά στη φύση από την οποία τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια μάς έχουν απομονώσει ο τρόπος ζωής μας στα μεγάλα αστικά κέντρα και η αλόγιστη τεχνολογική πρόοδος.
  • Η Φουρνά είναι μια πλούσια θηρευτική περιοχή, αληθινός πόλος έλξης για τους φίλους του κυνηγιού που καταφθάνουν εδώ όλη την κυνηγετική περίοδο και αναχωρούν πραγματικά ενθουσιασμένοι.

Πότε σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την περιοχή μας

Η Φουρνά είναι μαγευτικό μέρος που μπορείτε να επισκεφθείτε και τις τέσσερις εποχές του χρόνου: το σχεδόν πάντα λευκοντυμένο χειμώνα, την ανθισμένη άνοιξη, το ηλιόλουστο καλοκαίρι, το γλυκά μελαγχολικό φθινόπωρο. Σας προτείνουμε να μας επισκεφθείτε το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα έχουν καταλαγιάσει, η θερμοκρασία είναι υψηλή και ολόκληρο το χωριό σφύζει από κόσμο και ζωή. Ακόμη μπορείτε να έρθετε στον τόπο μας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τότε που το περιβάλλον του χωριού θα σας βοηθήσει να βιώσετε γνησιότερα το νόημα των εορταστικών ημερών, καθώς και στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου), για να ζήσετε από κοντά την ατμόσφαιρα του αστείρευτου κεφιού που αποπνέει το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι μας.

από ΑΛΚΙΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Λ. ΤΑΞΕΙΣ ΦΟΥΡΝΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*