Πολιτισμός,  Συνεταιρισμοί

Ένα πρωτότυπο ημερολόγιο από νέους αγρότες των Φαρσάλων

Μια πρωτότυπη ιδέα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοπιάς Φαρσάλων

Οι νέοι αγρότες της Σκοπιάς Φαρσάλων αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης. Αν και με πτυχία οι περισσότεροι, αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Αγαπούν αυτό που κάνουν και δεν το αποδεικνύουν μόνο με τη σκληρή καθημερινή δουλεία τους στα χωράφια, αλλά και με τις πρωτότυπες ιδέες τους.

Οι έξι νέοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ηλικίας 22-32 χρόνων αποφάσισαν να φωτογραφηθούν και να είναι οι ίδιοι το θέμα στο νέο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς Φαρσάλων για το 2017.

imerologio-neoi-agrotes-farsala3

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, το νέο ημερολόγιο απαρτίζεται από εικόνες του πρωτογενούς τομέα, για να τονίσουν τη σημασία της στροφής των νέων ξανά στη γη και στην κτηνοτροφία. Με τον τρόπο αυτό, επιθυμούν να δείξουν πως το αγροτικό επάγγελμα, σήμερα, μπορεί να είναι ελκυστικό για όποιον θέλει να εργαστεί στην ύπαιθρο, πως ο πρωτογενής τομέας δίνει διεξόδους και πως το να μείνεις στον τόπο σου και να δημιουργήσεις σε αυτόν αποτελεί μια καλή επιλογή.

Χορηγός και συμπαραστάτης αυτής της ιδέας είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Φαρσάλων Γη». Με το ημερολόγιο, οι συγκεκριμένοι νέοι αγρότες περνούν και ένα ακόμη μήνυμα: Ανατρέπουν την εικόνα του Έλληνα αγρότη όπως την έχουμε συνηθίσει.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς Φαρσάλων, και επιτυχημένος νέος κτηνοτρόφος, Ηλίας Τσούτσος, με το ημερολόγιο οι εμπνευστές της ιδέας θέλησαν να καταδείξουν πως οι άνθρωποι σήμερα μένουν στα χωριά τους και ασχολούνται με τα χωράφια και τα ζώα τους. «Το αγροτικό επάγγελμα δεν είναι, πλέον, ταμπού. Ο αγρότης δεν είναι αυτός που ενδεχομένως είχαμε συνηθίσει, ο “άπλυτος”, που φορά παλιά ρούχα και συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο. Ο αγρότης σήμερα, πέρα από επαγγελματίας που ενδιαφέρεται να δώσει υπεραξία στο προϊόν που παράγει και να αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, είναι ένας ενεργός πολίτης, που προσπαθεί να κάνει τον τόπο του καλύτερο, που συμμετέχει στα δρώμενα της περιοχής του, που διεκδικεί το καλύτερο για το μέλλον», μας λέει ο κ. Τσούτσος και προσθέτει: «Με το ημερολόγιό μας προσπαθήσαμε να δείξουμε αυτό ακριβώς το πρόσωπο του νέου αγρότη σήμερα, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά και το συλλογικό καλό. Στα σχέδιά μας, άλλωστε, είναι η δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου στη Σκοπιά Φαρσάλων, προκειμένου να προωθούμε καλύτερα τα προϊόντα μας στις καλύτερες τιμές. Επίσης, σκοπεύουμε να φτιάξουμε και ομάδα παραγωγών για τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας, τα καρύδια και το γάλα».+*-