Απολύμανση κηρηθρών

Η απολύμανση των κηρηθρών είναι μια καλή πρακτική και πρέπει να εφαρμόζεται προληπτικά για την συγκράτηση των ασθενειών των μελισσιών. Μπορεί επίσης να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μέτριας προσβολής από αρρώστιες. Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής οι κηρήθρες και τα πλαίσια πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται, κατά προτίμηση με κάψιμο.

Η απολύμανση των κηρηθρών γίνεται με τρεις τρόπους:khrihra ΙΙ

  • χρήση οξικού οξέος
  • χρήση καυστικής σόδας
  • θέρμανση των κηρηθρών

Για την απολύμανση των κηρηθρών με οξικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικές υψηλές συγκεντρώσεις οξικού οξέος, από 60% και πάνω. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 100ml (100cm³) οξικού οξέος με συγκέντρωση 80% για κάθε όροφο για 8 ημέρες. Το οξικό οξύ πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σκεύος ή σε σφουγγάρι πάνω από τον όροφο. Μπορεί να τοποθετηθούν πολλοί όροφοι ο ένας πάνω στον άλλο, αρκεί να κρατηθεί η προαναφερόμενη αναλογία και να τοποθετηθεί το σκεύος στον ψηλότερο όροφο. Μετά την εφαρμογή του οξικού οξέος οι κηρήθρες χρειάζονται πολύ καλό αερισμό, που μπορεί να διαρκέσει και δύο εβδομάδες, ώστε να μην μείνει ίχνος μυρωδιάς.

Για την απολύμανση των κηρηθρών με καυστική σόδα, η δοσολογία είναι 100 γραμμάρια σόδα σε 10 λίτρα νερό. Οι κηρήθρες εμβαπτίζονται στο διάλυμα για 15 λεπτά και μετά ξεπλένονται σχολαστικά, ώστε να μην μείνουν υπολείμματα ΝαΟΗ.

Για την απολύμανση με θέρμανση οι κηρήθρες πρέπει να θερμανθούν στους 49°C για 24 ώρες. Οι κηρήθρες πρέπει να είναι στεγνές χωρίς μέλι γιατί αλλιώς θα λιώσουν όταν θερμανθούν.

Οι κηρήθρες επίσης πρέπει να καταψύχονται για την αντιμετώπιση του κηρόσκωρου. Όλες οι μορφές του κηρόσκωρου θανατώνονται σε θερμοκρασίες κάτω από -4°C.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κηρήθρες είναι καλό να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Έτσι οι παλιές μαύρες κηρήθρες είναι καλό να απομακρύνονται στον κηροτήκτη για να δώσουν κερί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*