Βίνιανη

Ιστορικό χωριό, η Βίνιανη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε φυσικά οχυρή θέση, έχει πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, τρεχούμενα νερά και θαυμάσια θέα στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Σε απόσταση 4,5 χλμ ΝΔ βρίσκεται η Νέα Βίνιανη, σύγχρονος οικισμός. Η Νέα Βίνιανη έχει 197 κατοίκους. Απέχει 32,5 χλμ ΒΔ από το Καρπενήσι.

[ready_google_map id=’4′]

Το πρώτο χωριό της Ευρώπης, που θεμελίωσε τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας, Βίνιανη3κάτω από το κατοχικό άξονα. Εδώ στην ελεύθερη Ελλάδα, ιδρύθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α), ο πρόδρομος μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης από ξένους προστάτες, για τα δίκαια του λαού που τόσο είχε ανάγκη.

Το Ιστορικό σχολείο του χωριού, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, φιλοξένησε το όραμα μιας νέας αρχής, μιας κοινωνίας πρωτόγνωρης για την εποχή εκείνη αλλά και της σημερινής. Ο Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) εγγυητής, με πρωτοκαπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη, απελευθέρωνε την Ελληνική Ύπαιθρο και αέρας ελευθερίας έπνεε στα Βίνιανη2Ελληνικά.

Κάθε χρόνο Μάϊο μήνα, γίνονται γιορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Ιστορικού γεγονότος. Την Άνοιξη που η Βίνιανη ομορφαίνει πιότερο, μπορείτε να θαυμάσετε παράλληλα την αρχοντιά της, τα αρχοντικά της που φιλοξένησαν τους πρωταγωνιστές της, εκεί, κόντρα στο χρόνο.

Λίγοι μένουν πια στο χωριό μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 1966 που συγκλόνισε την Ευρυτανία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νέο τους χωριό, Ν. Α. στα Λιβάδια Βίνιανης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*