Εκπαίδευση,  Μελισσοκομία

Βιολογική Μελισσοκομία

Οι κανόνες για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Καν (ΕΟΚ) 2092 /91 και επεκτάθηκαν στη ζωική παραγωγή με τον Καν 1804/99. Οι προδιαγραφές αυτές είναι κοινές και ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε αρκετές τρίτες χώρες.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

  1. Πίστη στην ιδέα της βιολογικής παραγωγής
  2. Συλλογή από φυτά που δεν είναι μολυσμένα από χημικά
  3. Όχι χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) προϊόντων
  4. Λήψη προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών
  5. Λογική χρήση θεραπευτικών μέσων

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ

  1. Θείο (θειάφι)
  2. Bacillus thuringiensis
  3. Πυρεθρίνες από το φυτό Chrysanthemum cinerariaefolium
  4. Σαπούνι καλίου και νατρίου
  5. Νερό και ατμός
  6. Γάλα ασβεστίουκαι άσβεστος
  7. Καυστική άσβεστος
  8. Καυστική σόδα
  9. Καυστική ποτάσα
  10. Υδροξείδιο του υδρογόνου
  11. Αιθέρια έλαια φυτών
  12. Κιτρικό, υπεροξεικό, μυρμηκικό, γαλακτικό, οξαλικό, οξικό οξύ
  13. Αλκοόλη
  14. Ανθρακικό νάτριο
Πασχάλης Χαριζάνης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών