Γιάννης Καστρίτσης

Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δάφνη Ευρυτανίας το 1960.

Από την έκθεση "Βίων Ερμηνεία" στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. 2013
Από την έκθεση “Βίων Ερμηνεία” στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. 2013

Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μαθήτευσε στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Αποφοίτησε το 1990 με άριστα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα του Brooklyn college της Νέας Υόρκης από το 1990 έως και το 1993 με ειδικότητα τη Ζωγραφική.

Από το 1995 έως και το 1997 ήταν μεταπτυχιακός υπότροφος εσωτερικού (Χαρακτική) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει διδάξει στη μέση εκπαίδευση 1993-97 στα ΤΕΙ Αθήνας (τμήμα Διακοσμητικής και Γραφιστικής ) από το 1997 έως σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σύρος) 2001-02 και από το 2007 διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Έχει πραγματοποιήσει επτά Ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές.

Από τις εκδόσεις Futura κυκλοφορούν βιβλία με την προσωπική του δουλειά «Ο κόσμος των Πραγμάτων»
και «Στη Μεγάλη Λακκούβα».

Παράλληλα με την ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την φωτογραφία και την ξυλογλυπτική.

Από τους πίνακες ζωγραφικής ξεχωρίζει η μεγάλη σύνθεση «Μνήμη Τοπίου» (μεικτή τεχνική σε χαρτί) το οποίο συμπυκνώνει την πρόσφατη ιστορία του τόπου, ιστορία η οποία αρχίζει να κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς από το ξεκίνημα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής με την μορφή τον Άρη Βελουχιώτη η οποία βγαίνει σαν φάντασμα από το τοπίο, όχι τόσο σαν αναγνωρίσιμη φιγούρα αλλά σιγά – σιγά και σε δεύτερο επίπεδο ενώ στο πρώτο κυριαρχούν στοιχεία που χαρακτήριζαν εκείνη την εποχή καθώς και τα ιδιαίτερα σημάδια, δηλωτικά του τόπου, όπως το Βελούχι, ο Μέγδοβας, κομμάτια της ευρυτανικής φύσης και πρώτυπα ανθρώπων, όπως η γυναίκα που κουβαλάει στην πλάτη της εφόδια και τα οποία αναδείχθηκαν κορυφαία σε εκείνο τον μοναδικό αγώνα που έμελε να στοιχίσει και τη ζωή ακόμα των πρωταγωνιστών του, πράγμα που δηλώνεται με τις φωτογραφίες με το κομμένο κεφάλι του πρωτοκαπετάνιου στο φανοστάτη των Τρικάλων και των άλλων αγωνιστών που έπεσαν θύματα διώξεων. 

Πηγές:
http://actimon.blogspot.gr/2013_03_17_archive.html
http://semiotics.nured.uowm.gr/cvs/gr/KASTRITSIS.pdf
http://www.byzantinemuseum.gr/el/temporary_exhibitions/older/?nid=1593

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*