Δήμος Αγράφων,  Ευρυτανία,  Χωριά

Γρανίτσα Ευρυτανίας

Η Γρανίτσα Ευρυτανίας είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε ύψος 850 μ., μέσα στο πράσινο σε δασωμένη κατηφορική περιοχή του όρους “Λιάκουρα“, δίπλα στο μικρό ποταμό Γρανιτσιώτη. Παντού ρέουν πλούσια χωνευτικά νερά.

 Granitsa IΤο χωριό διατηρεί χωρίς καμιά παρέμβαση την παλιά του όψη. Απέχει 82 χλμ. ΒΔ από το Καρπενήσι και είναι πατρίδα του Στέφανου Γρανίτσα, του Δημοσθένη Γούλα, του Μιχάλη Σταφυλά και πολλών άλλων σπουδαίων δημιουργών της ευρυτανικής τέχνης. Γενέτειρα του νεομάρτυρα Μιχαήλ Μαυρουδή, που μαρτύρησε το 1544, (κατ’ άλλους το 1547).

Επί τουρκοκρατίας διατηρούσε 17 εκκλησίες, οι περισσότερες των οποίων έχουν καταστραφεί. Επίσης, στους πρόποδες του λόφου του Προφητη Ηλία υπήρχε μοναστήρι της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου), όπου το 1962 κτίστηκε ο ομώνυμος ναός.

Granitsa IIΑξίζει να δει κανείς εδώ, το Λαογραφικό Μουσείο. Στη μια αίθουσα εκτίθενται διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, υφαντά, ξυλόγλυπτα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αργαλειός, τοπικές φορεσιές και όπλα του ’21. Σε άλλη αίθουσα εκτίθενται προσωπογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα, πίνακες των σπουδαίων ντόπιων λαϊκών ζωγράφων Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου (που λειτουργεί και προσωπικό μουσείο). Σε τρίτη αίθουσα, η προσωπική βιβλιοθήκη του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Χάρτης της περιοχής
[ready_google_map id=’5′]

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εννιά εκκλησίες του χωριού, χτισμένες σε διάφορες περιόδους.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
granitsa.gr