Δήμος Καρπενησίου,  Ευρυτανία,  Χωριά

Δομνίστα

domnista_04Η Δομνίστα είναι μεγάλο χωριό με αρκετούς επισκέπτες και πλήθος αρχαιολογικά ευρήματα και βρίσκεται χτισμένο στα 1.000 μ. Η αρχαία Φαντίνος ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στην Ευρυτανία στην αρχαιότητα.

Εδώ στις 7 Ιουνίου 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κύρηξε επίσημα, στην πλατεία του χωριού, την έναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γίνονται σχετικές εκδηλώσεις στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

domnista_02Στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο της Δομνίστας θα δούμε πολλά παλιά αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από διάφορους περιόδους της ιστορίας της περιοχής. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Δομνίστας είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1890, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στη Δομνίστα ανήκουν επίσης οι συνοικισμοί Σκοπιά και Μαρίνο.

Η ομορφιά του τοπίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η πολυμορφία της χλωρίδας και της πανίδας προσδίδουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στο περιβάλλον της περιοχής. Χαρακτηριστικό επίσης της περιοχής είναι το πλήθος των νερόμυλων και αλωνιών που συναντάμε πάνω σε πολλούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια, που παρόλο που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση

domnista_03Σημαντικό πλεονέκτημα για τη Δομνίστα είναι η διέλευση του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινώντας από τα Πυρηναία, διασχίζει τις Άλπεις και διατρέχει την χώρα μας μέσω της οροσειράς της Πίνδου, για να καταλήξει στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου ( Γύθειο) . Το μονοπάτι Ε4 διέρχεται τον Νομό Ευρυτανίας από τα Άγραφα και διασχίζει τον Δήμο Δομνίστας μέσω της επαρχιακής οδού Κρικέλλου – Δομνίστας – Ψηλού Σταυρού.

….Η εδαφική μορφολογία, το κλίμα, οι υπέροχες και μαγευτικές τοποθεσίες, τα περήφανα βουνά με τις δασωμένες κορυφές τους και τις καταπράσινες από τα έλατα πλαγιές, τα εκατοντάδες μονοπάτια, τα δυσπρόσιτα φαράγγια, οι φυσικές πηγές με τα κρυσταλλένια και καθάρια νερά τους, οι λαγκαδιές με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και το βαθύ ίσκιο τους, γεμίζουν με έκσταση τον επισκέπτη που δεν μπορεί παρά να σταθεί μαγεμένος να κοιτάζει συνέχεια και να θαυμάζει τις απαράμιλλες ομορφιές και το μεγαλείο της φύσης…
(Έθνος της Κυριακής, 28 Σεπτεμβρίου 1997)

από http://www.domnista.gr

domnista_05