
Δόθηκαν οι πρώτες πιστοποιήσεις σε μελισσοκόμους στο Ι.Γ.Ε
Τα πρώτα διαπιστευμένα πιστοποιητικά απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες μελισσοκόμους, σε μια ειδική τελετή στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.), την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017. Το Ι.Γ.Ε. έχει υπογράψει σύμβαση με τον Φορέα Πιστοποίησης TÜV AUSTRIA HELLAS, για την πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 17024.
Η TÜV AUSTRIA HELLAS διαθέτει διαπίστευση από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) για την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO/IEC 17024 σε πολλές επαγγελματικές ειδικότητες. Η πρώτη ειδικότητα με την συγκεκριμένη πιστοποίηση που δόθηκε στο Ι.Γ.Ε. είναι «Τεχνίτης Μελισσοκομίας».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. κ. Άννα – Μαρία Γιάντση, «το Ινστιτούτο λειτουργεί από το 1901 στην αγροτική εκπαίδευση. Έρχονται κυρίως άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα ή ασχολούνται ερασιτεχνικά σε αυτόν. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση έχει στραφεί και στους επαγγελματίες αγρότες και πραγματοποιεί κάποια σεμινάρια Νέων Αγροτών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Πέρσι θελήσαμε να κάνουμε κάποια σεμινάρια για το ΟΣΔΕ αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε το θέμα. Ψάχνοντας τις πιστοποιήσεις και βλέποντας ότι στο Ι.Γ.Ε. έχουν εκπαιδευτεί μόνο την τελευταία εικοσαετία έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 7.500 μελισσοκόμοι, σκεφτήκαμε ότι θα έδινε μια προστιθέμενη αξία να είναι κάποιος επαγγελματίας πιστοποιημένος με ένα διεθνές πρότυπο.
Όσοι λοιπόν θέλουν με το συγκεκριμένο πρότυπο θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να το αποκτήσουν. Αφορά όσους έχουν εκπαιδευτεί μελισσοκόμοι στο Ι.Γ.Ε. αλλά και όσους έχουν εκπαιδευτεί κάπου αλλού. Εμείς σαν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ διασφαλίζουμε ότι το πλαίσιο των εξετάσεων θα είναι αντικειμενικό και δίκαιο. Σήμερα θα πάρουν τα πτυχία τα πρώτα δέκα άτομα. Οι εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης θα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο, Μάρτιο, Ιούνιο και Οκτώβριο».
Στην τελετή συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Πίττας από την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία και ο κ. Νίκος Κουτσιανάς από την APIVITA και εκ μέρους της ΟΜΣΕ ο κ. Νίκος Παλαιοκώστας μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αττικής «ο Κηφήνας», οι οποίοι απέδωσαν και χαιρετισμό.
Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Άννα – Μαρία Γιάντση, η οποία παρουσίασε την ιστορία και το έργο του Ινστιτούτου. Επισήμανε ότι «To ΙΓΕ και η εκπαίδευση στην μελισσοκομία είναι πλέον συνυφασμένα στην συνείδηση του κοινού της μελισσοκομίας. Ακόμα το Ι.Γ.Ε. διαθέτει μαθητολόγιο μελισσοκομίας από το 1906, κι ότι μόνο ο αριθμός των εκπαιδευομένων την περίοδο από το 2000 έως και το 2017 ανέρχεται στους 7.754, ενώ στο σύνολο των 20 και πλέον σεμιναρίων που υλοποιούνται στο ΙΓΕ, το 50% των μαθητών παρακολουθούν το βασικό και το επαγγελματικό σεμινάριο της μελισσοκομίας». Το Ι.Γ.Ε. αποβλέπει μελλοντικά στην υλοποίηση πιστοποιήσεων επαγγελματικών προσόντων και σε άλλους κλάδους του αγροτικού τομέα.
Ο κ. Νίκος Κουτσιάνας, από την APIVITA, επισήμανε κατά την ομιλία του ότι «θα πρέπει να αναδείξουμε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για την μελισσοκομία. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να δώσει κονδύλια για να αναδειχτεί η εκπαίδευση και η έρευνα στην μελισσοκομία. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν κονδύλια για το τετράπτυχο που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, που είναι ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα».
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Πίττας, από την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία, ανέφερε ότι «επιτέλους πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την σημασία της μελισσοκομίας στην ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή. Μάλιστα ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους και να προωθηθεί το μέλι σαν υγιεινή διατροφή στα σχολεία. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για τον κλάδο. Αυτό θα επιτρέψει να έρθουν περισσότερα κονδύλια για να στηρίξουν την μελισσοκομία και η χώρα μας να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί. Δεν περιμένω πολλά από την κρατική εξουσία αλλά πιστεύω ότι έχουμε την γνώση για να κάνουμε συνέργιες και να φέρνουμε νέα δεδομένα στον κλάδο».
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
3 Ιουνίου 2015
Γύρη – Θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες της γύρης
5 Αυγούστου 2014