Δήμος Αγράφων,  Εκδηλώσεις,  Ευρυτανία

~Κατσαντώνεια 2015~

Ο  Δήμος Αγράφων, η Τοπική Κοινότητα Μαράθου και ο Σύλλογος Απανταχού Μαραθιωτών, σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2015»  στη γενέτειρα του Προεπαναστατικού  Ήρωα των Ελλήνων, Αντώνη ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ – ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στο Μάραθο, Αγράφων – Ευρυτανίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 31 Μαΐου 2015.

Τα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ» διοργανώνονται στον ιστορικό  Μάραθο  από το 1993, με τη  συνεργασία  του Δήμου Αγράφων, του Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών και της Τοπικής Κοινότητας Μαράθου,  με  σκοπό  να  αναδείξουν την ιστορική φυσιογνωμία του Ήρωα και πρόδρομου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας,  να τιμούν τη μνήμη του  καθώς και τη μνήμη  των γνωστών και αγνώστων συναγωνιστών του και να προβάλλεται    ο  τόπος  μας και η  ιστορία του. Ακόμα, η ημέρα  έχει καθιερωθεί σαν ημέρα ετήσιας συνάντησης  στα χώματα του  τόπου γέννησης των όπου  γης Μαραθιωτών  και  όλων όσων κατάγονται από το Μάραθο.

 

Πηγή(PrasiaOnline): http://prasiaonline.blogspot.com/2015/05/2015-a.html#ixzz3aP0Ogms7


Ο ποιητής του 1821, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έγραψε για την ώρα του μαρτυρικού θανάτου του Κατσαντώνη:O_atromitos_Katsantonis

«Δυο γύφτοι τον εστρώσανε δεμένονε στ’ αμόνι

κι αρχίσανε με το σφυρί να τον πελεκάνε.

Σκλήθρες πετάν τα κόκαλα, σκορπάνε τα μεδούλια,

νεύρα, κομμένα κρέατα, σέρνονται σαν ξεσκλίδια

και κείνος τηράει τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει:

Χτυπάτε, πελεκάτε με σκυλιά, τον Κατσαντώνη

δεν τον τρομάζει Αλήπασας, φωτία, σφυρί κι αμόνι

 

Για περισσότερα πατήστε εδώ


Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα Λάμπρος