Μελισσοκομία

Κυψέλες ανά τον κόσμο

Τύποι κυψελών:

langstroth_coloured1Langstroth – Σχεδιασμένος από τον Αμερικανικό Lorenzo Lorraine Langstroth, αναγνωρισμένος για την “ανακάλυψη”  του  ελάχιστου διαστήματος που δεν μπορούν να κτίσουν οι μέλισσες και το χρησιμοποιούν για διάδρομο και δεν θα γεμίσουν με πρόπολη ή κηρήθρα. Αυτός είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος σχεδιασμός κυψέλης στον κόσμο.

ντανταντ2Langstroth – Σχεδιασμένος από τον Αμερικανικό Lorenzo Lorraine Langstroth, αναγνωρισμένος για την “ανακάλυψη”  του  ελάχιστου διαστήματος που δεν μπορούν να κτίσουν οι μέλισσες και το χρησιμοποιούν για διάδρομο και δεν θα γεμίσουν με πρόπολη ή κηρήθρα. Αυτός είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος σχεδιασμός κυψέλης στον κόσμο.

WBC – Σχεδιασμένος από τον Άγγλο William Braughton Carr. Αυτός ο τύπος 254-EnglishGardenHiveLG3κυψέλης σχεδόν αποκλειστικά βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο στα μελίσσια των ερασιτεχνών που το χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον επειδή οι κεκλιμένες πλευρές του ομορφαίνουν τους κήπους τους σαν μικρά κουκλόσπιτα.

BΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ – Ουσιαστικά  σχεδιάστηκε από επιτροπή ειδικών για να εξυπηρετήσει τους Βρετανούς μελισσοκόμους.
‘Εχει βελτιωθεί μέσα σε αρκετές δεκαετίες, και είναι το “πρότυπο”. Είναι η κυψέλη σε  επικρατέστερη χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο προσαρμοσμένη στις εκεί συνθήκες κάθε είδους και έχει λίγα δείγματα στον υπόλοιπο κόσμο.

Smith – Σχεδιασμένος από τον Σκωτσέζο Willie Smith. Αυτός  ο τύπος είναι, ουσιαστικά, μια μικρότερη και απλοποιημένη Βρετανική στάνταρντ εθνική . Η χρήση είναι του σχεδόν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιο συχνή στη Σκωτία.

Layens – Σχεδιασμένος από τον Γάλλο Layens botonist Georges de. Έχει μεγάλη δημοτικότητα στη Γαλλία και την Ισπανία.

Warre – Σχεδιασμένος από τον Γάλλο μοναχό Emile Warre. Αυτή η ομάδα έχει κάποια έκταση χρήσης στη Γαλλία και κερδίζει σε δημοτικότητα  μεταξύ των πειραματιστών στην Αγγλία και την Αμερική (Βόρεια και Νότια).

Voirnot– Σχεδιασμένος από τον Γάλλο μοναχό Jean-Babtiste Voirnot. Αυτή η ομάδα είναι δημοφιλής σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, η δημοτικότητα έχει μειωθεί προς όφελος των Dadant και Layens.

beehive evritanikigi

Adansonian – Σχεδιασμός από το Βέλγο καθηγητής Roch Domergo. Αυτός είναι ένας άλλος μη-δημοφιλής τύπος κυψέλης, αλλά είναι διακριτικός με δύο τρόπους:
1 – Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στεγάσει τη μικρότερη αφρικανική μέλισσα (Apis Mellifera Αφρικανός),
 2 – Είναι ο πιο πρόσφατα σχεδιασμένος τύπος  κυψέλης σε αυτόν τον κατάλογο, αφού  κατοχυρώθηκε το 1980.


Newton – Δεν έχω ιδέα ποιος σχεδίασε αυτό το τύπο κυψέλης, κατά πάσα πιθανότητα ..κάποιος Newton. Αυτός, επίσης, δεν είναι ένας δημοφιλής τύπος κυψέλης. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ασιατική μέλισσα (Apis Cerana). Είναι αισθητά μικρότερος από τις άλλες κυψέλες, όπως αρμόζει σε μια αποικία μελισσών με πληθυσμό σημαντικά χαμηλότερη από την Ευρωπαϊκή μέλισσα.

kofinia4κοφίνια-skeps- Αυτός ο τύπος είναι παραδοσιακός τύπος σε διάφορα μέρη και έχει  σχεδόν εκλείψει στη Βόρεια Αμερική (την απαγορεύουν), αλλά μπορεί ακόμα να βρεθεί στην Αφρική, στη νότια Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ινδια  και, σπάνια, στην Ευρώπη.


Zander – βρίσκονται συνήθως στη Γερμανία. Είναι μια κάθετης θέσης πλαισιωμένη κυψέλη που μοιάζει με την  Ελληνική Αργώ.


Segeberger – βρέθηκαν ως επί το πλείστον σε μια περιορισμένη περιοχή γύρω από Segeberg, Γερμανίας. Αυτή είναι μια κάθετα, πλαισιωμένη κυψέλη.

bienenkiste5Μελισσοκουτί (Bienenkiste)– Ένα παλιός γερμανικός οριζόντιας τοποθέτησης τύπος κυψέλης που βρίσκει εφαρμογή στους χομπίστες. Μπορεί να εργαστεί κανείς είτε από τα κάτω ή το πίσω μέρος της κυψέλης, εξαρτάται από τους στόχους μιας δεδομένης  επέμβασης.

Kerkhof h3 Σχεδιασμένος από τον Καναδό Herman Kthe-kerkhof-beehive-21284157-6erkhof, αυτός ο τύπος είναι βασικά μια διπλή κυψέλη, αποτελείται από δύο αποικίες σε Langstroth κουτιά πυρήνα με ένα κοινό χώρο αποθήκευσης για μέλι.
Υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα εξαερισμού σε όλη τη κυψέλη. Έχει έρθει πρόσφατα σε εμπορική παραγωγή – με τροποποιήσεις – στη Νέα Υόρκη με το παρατσούκλι “H 3 “.

Hinterbehandlungsbeute (πίσω-πρόσβασης κυψέλη) – Το  γερμανικό αυτό μαραφέτι είναι ένας περίεργός συνδυασμός οριζόντιας και κάθετης κυψέλη. Τα πλαίσια είναιa_norm_a7 τοποθετημένα με κάθετο προσανατολισμό, αλλά ο μελισσοκόμος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κυψέλης από την οριζόντια πτυχή δεν κατάλαβα τι προσφέρει αυτό.

Golz / Bremer – Αυτός ο τύπος έχει τα πλαίσια, οριζόντια,είναι δύο θαλάμων κυψέλη από  τη Γερμανία. Το αρχικό σχέδιο, από τον Wolfgang Golz, έχει τα πλαίσια προσανατολισμένη κάθετα προς την είσοδο -κρύος τρόπος εισόδου-.
Πρωτοβάθμιας τροποποιήσης είναι το τύπος John Edwald Bremer αναπροσανατολίσει τα πλαίσια παράλληλη στην είσοδο (“ζεστός τρόπος”) και να αλλάζει το μέγεθος του πλαισίου.

quinby8huber9

 

 

 

Quinby – Η αμερικανική κυψέλη είναι πολύ παρόμοια με τη βιβλίο-κυψέλη που χρησιμοποιείται από  τον Huber για να  τον κάνει διάσημο- και συχνά εξακολουθεί να αναφέρεται – .
Ουσιαστικά, είναι μια σειρά από καρέ δεμένα μαζί με τους τελικούς πίνακες για να περικλείουν το όλο.
  
τοπ μπαρ. Ένας τύπος πολύ διαδεδομένος μεταξύ των ερασιτεχνών σε παγκόσμιο   κλίμακα, επίπεδης ανάπτυξης κυψέλη, ιδιοκατασκευή με πόδια ή χωρίς και σίγουρα χωρίς πλαίσια μόνο με ξύλινους οδηγούς μπάρες.

από idiston.blogspot.gr