Άρθρα

Μέλι Μανούκα

Μέλι ΜανούκαΜοναδικό Μέλι Μανούκα που συλλέγεται από το φυτό Leptospermum scoparium στη Νέα Ζηλανδία. Η μοναδική αντι-βακτηριακή δραστηριότητα του Μελιού Μανούκα ήταν γνωστή από αρχαίους χρόνους και το φυτό χρησιμοποιούταν στην παραδοσιακή ιατρική της φυλής των Maori. Έρευνες έχει δείξει οτι το μέλι μανούκα σκοτώνει κάθε είδους βακτήριο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.

Εκτός από βρώσιμο, μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά, ενώ ενδείκνυται για λοιμώξεις του δέρματος, τσιμπήματα και κοψίματα. Το χαρακτηριστικό μέλι μανούκα προέρχεται μόνο από τις μέλισσες που τρέφονται από τα τεϊόδεντρα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ποια ουσία ήταν αυτή που προκαλούσε την ισχυρή αντιβακτηριακή του δράση παρέμενε άγνωστη για 15 σχεδόν χρόνια. Η ανακάλυψη ήρθε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Henle, του Πανεπιστημίου της Δρέσδης (Γερμανία).

“Σαφώς καταδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η μεθυλγλυοξάλη (Dietary Methylglyoxal) είναι άμεσα υπεύθυνη για την αντι-βακτηριακή δράση του μελιού Manuka” (Μοριακή Διατροφή και τα Τρόφιμα, Έρευνα, Ιανουάριος 2008).

Μέχρι στιγμής το MGO™ Mέλι Μανούκα είναι το μοναδικό φαγητό στον κόσμο που βρέθηκε με μια τόσο σημαντική περιεκτικότητα σε μεθυλγλυοξάλη που συγκεκριμένα κυμαίνονται από 20mg/kg μέχρι περισσότερο από 800mg/kg. Σε αντίθεση, με όλα τα άλλα μέλια στον κόσμο που έχουν μετρηθεί μεταξύ 1 και 10 μg/kg, ενώ άλλα τρόφιμα κυμαίνονται από 0 έως 50 mg/kg, με τον καφέ και το κακάο να καταλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό.Μανούκα Μέλι

H Manuka Health εισήγαγε ένα νέο εμπορικό σήμα MGO™ στο Mέλι Μανούκα και στα μέτρα περιεκτικότητας μεθυλγλυοξάλης που βασίζονται σε πρότυπα που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Για παράδειγμα, το MGO™400 (ενεργό 20+) Mέλι Μανούκα είναι πιστοποιημένο για να περιέχει τουλάχιστον 400mg/kg μεθυλγλυοξάλης, το ελάχιστο απαιτούμενο ωφέλιμο ποσοστό είναι 100mg/kg.