Μελίτυρος

Ένα τυράκι που ωριμάζει στο μέλι. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης το μέλι απορροφάται από το τυρί. Αποτέλεσμα; Ένα τυράκι με γλυκόξινη γεύση. Εξαιρετικός συνδυασμός με λευκό κρασί, κρύα πιάτα και φρούτα. 

"Ένα πεντανόστιμο τυράκι βασισμένο στο αιγοπρόβειο γάλα, σκληρούτσικο και εύθραυστο, γεμάτο γεύση, πλούσια και βουτυράτη. Εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως ολοκληρώνει την ωρίμανσή του τυλιγμένο στο μέλι, το οποίο και του χαρίζει μια σταλιά από τη γλύκα του. Ταιριάζει πολύ με τσιπουράκι άνευ γλυκανίσου." (Γαστρονόμος, τ. 36, σελ. 9)

Συνταγή (Συνοδευτικό για λευκό κρασί)melityros_3-528x792

Υλικά

  • 1 τεμ. Μελίτυρος (250 gr) 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμύδια (σε φέτες)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ξύδι Βαλσάμικο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • καρύδια
  • μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρποσθέτω τα κερεμμύδια. Αφού μαλακώσουν λίγο, προσθέτω τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σβήνω με το ξύδι και αφήνω να εξατμιστεί. 
Σερβίρω το τυράκι σε ξύλο κοπής "σκεπασμένο" με τα κρεμμύδια, συνοδεύω με καρύδια και πασπαλίζω με το σουσάμι. 


ΠΗΓΕΣ: http://www.roumeli.com.gr/melitiro.htm
f Food and the Greeks
http://www.majeriko.gr/melityros-me-karamelomena-kremmidia-2345/ (Συνταγή και φωτογραφία)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*