Μελισσοθεραπεία-Πρόπολη

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

Η πρόπολη σκοτώνει όλα τα παθογόνα, μύκητες, βακτήρια και ιούς.
Είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, επομένως προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο.
Έχει και άλλες ωφέλιμες βιολογικές δράσεις: αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιδιαβητική κ.α.

Η πρόπολη δεν είναι τροφή για τις μέλισσες, είναι δομικό υλικό και φάρμακο. Η πρόπολη έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τον πιο επίμονο βακτηριακό εχθρό της μέλισσας, τον βάκιλο της αμερικάνικης σηψιγονίας (Mlagan και Sulimanovic, 1982 Meresta και Meresta, 1988).

Η επιστήμη για την πρόπολη
• Στα άρθρα τους, οι Marcucci, Bankova et all. έχουν καταγράψει πάνω από 300  γνωστές ουσίες στην πρόπολη. Τα τελευταία 10 χρόνια προστίθενται συνεχώς και άλλες ουσίες [ π.χ. Banskota et all] . Μερικές από αυτές έχουν ανακαλυφθεί στην ελληνική πρόπολη και από Έλληνες ερευνητές, με κορυφαία την κ. Ιωάννα Χήνου της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Φαίνεται ότι με κάθε νέα ανάλυση, βρίσκονται και νέες ενώσεις. Λογικό αν σκεφτεί κανείς την ποικιλία των πηγών της πρόπολης!
• Η πρόπολη έχει ανακαλυφθεί εκ νέου από τη δυτική ιατρική και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας τουλάχιστον από τη δεκαετία του 60. Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα από επιστήμονες 31 χωρών!

Δόση πρόπολης:
• ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ (δρα τοπικά).
• Την πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους ρεβυθιού και την μασάμε σαν τσίχλα για πολύ ώρα μέχρι να αρχίσει να τρίβεται οπότε την καταπίνουμε.
• Τρεις φορές την ημέρα ή και περισσότερο.
• Για άφτρες και κακοσμία.
• Μόλις νιώσουμε να «καίει» ο λαιμός ή μύτη. Συνήθως τα συμπτώματα σταματούν τη δεύτερη ημέρα!
• Σε κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, συνάχι κλπ.

ΒΑΜΜΑ:
Ενήλικες
25‐50 σταγόνες, μέσα σε μισό κρασοπότηρο νερό, μία φορά την ημέρα προληπτικά ή ως αντιοξειδωτικό 25‐50 σταγόνες μέσα, σε μισό κρασοπότηρο νερό, τρεις φορές την ημέρα, σε αναπνευστικές ή σε πεπτικές ιώσεις.
Παιδιά άνω των 3 ετών
12‐20 σταγόνες ανακατεμένες με μιάμιση κουτ. γλ. μέλι, τρεις φορές την ημέρα, στο κρυολόγημα.

Εξωτερική χρήση πρόπολης
• Το βάμμα χρησιμοποιείται απευθείας πάνω σε κοψίματα, σπυράκια κλπ.
• Μερικές σταγόνες μπορούν να αναμιχθούν με αρκετό μέλι και να χρησιμοποιηθούν και
σε εγκαύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*