
Μελομακάρονα (από τον Στέλιο Παρλιάρο)
Μια συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο. Τραγανά έξω ζουμερά μέσα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
270 γρ. ηλιέλαιο
600 γρ. αλεύρι
20 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. καρύδι τριμμένο
ξηροί καρποί και κουφέτα για διακόσμηση
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
350 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
1 ξυλάκι κανέλα
50 γρ. μέλι
καρύδια χοντροκομμένα
μέλι για το μέλωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό από το σημείο βρασμού και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο μαζί με τη σόδα, την άχνη και το βούτυρο λιωμένο. Προσθέτουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Αλέθουμε το καρύδι σε σκόνη. Ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι απαλά από το κέντρο προς τα έξω. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη και βγάλει το λάδι.. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και πιέζουμε την επιφάνεια τους σε μία σίτα για να κάνουν το σχέδιο. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25 – 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίσουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και τα περιχύνουμε με μέλι και τριμμένο καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. Γαρνίρουμε με διακοσμητικά της αρεσκείας μας.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα τα μελομακάρονα γιατί θα δημιουργηθούν ίνες. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών του.
Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά όταν τα ρίχνουμε σε κρύο σιρόπι.Στη διάρκεια της διαδικασίας το σιρόπι ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε.
Τα σιροπιασμένα μελομακάρονα απορροφούν την υγρασία από το περιβάλλον γι’ αυτό πρέπει να τα διατηρούμε σε κάποιο σκεύος ή να τα προστατεύουμε με μια μεμβράνη.
http://www.glykes-alchimies.gr/

Κηραλοιφή, η φημισμένη
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Το συνεταιρίζεσθαι εστί επιχειρείν
6 Φεβρουαρίου 2016
19ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου
30 Ιουνίου 2015