Αξιοθέατα,  Γεφύρια,  Δήμος Αγράφων,  Δήμος Καρπενησίου,  Ευρυτανία,  Πολιτισμός

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργανώνει αρχαιολογικές περιηγήσεις μεταξύ άλλων στον Δήμο Καρπενησίου και στο Δήμο Αγράφων.

Συγκεκριμένα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ευρυτανίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βράχας. 

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.

ΚΛΑΥΣΙ – ΒΡΑΧΑ

 Εκπαιδευτική  ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας στην Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί Ευρυτανίας, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο υλικό τεκμήριο και μοναδικό ανασκαμμένο μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου στην Ευρυτανία και χρονολογείται στο β’ τέταρτο του 6ου αιώνα.

Ώρα εκδήλωσης: 09.00 – 12.30. 

Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός του  Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου.

 Εκπαιδευτική  ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τον τρόπο εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Μονής, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικές σταυροπηγιακές Μονές της εκκλησιαστικής περιφέρειας της επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων.  

Ώρα εκδήλωσης:11.00 – 13.00.

Σημείο συνάντησης: Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. ΑΦΙΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΠΔ 2015

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.

ΒΙΝΙΑΝΗ – ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ – ΤΣΟΥΚΑ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε  επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Αγράφων.

Γέφυρα Βίνιανης, μονότοξο πέτρινο γεφύρι από τα μεγαλύτερα της Ευρυτανίας, μεταβυζαντινών χρόνων.

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανατολικής Φραγκίστας, το σπουδαιότερο μνημείο της ανατολικής Φραγκίστας, μονόκλιτος, τρίκογχος, οθωνικού τύπου Ναός. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή κτίστηκε το 1725 και τοιχογραφήθηκε το 1732.

Γέφυρα του Μανώλη, η αρχαιότερη στην Ευρυτανία. Σύμφωνα με επιγραφή, η οποία πλέον δεν σώζεται, «Εκτίσθη το 1659. Οι κτίτορες Δημήτριος και Μανώλης»

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, του 9ου αιώνα με πολλές μεταγενέστερες φάσεις. Ανήκει στον λεγόμενο μεταβατικό τύπο του σταυροειδούς ναού με τρούλο και νάρθηκα. Από το 1965 βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών.

Ώρα εκδήλωσης: 9.30 – 14.00.

Σημείο συνάντησης: Καρπενήσι.

 

 Δείτε το  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΠΔ 2015