Αξιοθέατα,  Ευρυτανία

Το γεφύρι του Μανώλη

Σε εντοιχισμένη στο γεφύρι επιγραφή αναφέρεται σχετικά “ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ”.

Το τελευταίο πετρογέφυρο του Αγραφιώτη

Το γεφύρι του Μανώλη είναι το τελευταίο γεφύρι του Αγραφιώτη. Σηματοδοτεί την έξοδο του Γεφύρι Μανώληποταμού στην Λίμνη των Κρεμαστών. Βρίσκεται λίγο πριν την παλιά συμβολή των τριών κυρίων ποταμών της περιοχής, του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Μέγδοβα. Λίγο πιό κατω, το 1964 κατασκεύαστηκε το φράγμα των Κρεμαστών που δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Ήταν φυσικό ότι η λίμνη θα ανέβαζε την στάθμη του νερού κοντά στις εκβολές των ποταμών. Επειδή το γεφύρι του Μανώλη βρίσκεται στις παρυφές της λίμνης, ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιάς, άρχισε πότε να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται.
Σήμερα δεν έχει ορατό μονοπάτι να το ενώνει με τις όχθες του Αγραφιώτη. Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου, ενώ το καλοκαίρι φαίνεται ολόκληρο. Είναι πια πνιγμένο στο νερό και αντιστέκεται στον χρόνο και στον Αγραφιώτη.Γεφύρι Μανώλη II
Το γεφύρι του Μανώλη είναι ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που κατασκεύαστηκε στην περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας το 1659. Οι Πρωτομάστορες των παλιών λίθινων γεφυριών, κυρίως Ηπειρώτες κτίστες από τα χωριά Πυρσόγιαννη και Βούρμπιανη από το 1500 – 1900 μ.Χ. γέμισαν με τα αριστουργηματικά τους έργα όχι μόνο την χερσόνησο του Αίμου αλλά και τόπους πιο μακρινούς μέχρι και την Περσία. Για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του Αγραφιώτη, μέχρι που η Λίμνη των Κρεμαστών, έφτασε στο προκαθορισμένο της ύψος και το βύθισε. Πολλές μάχες έγιναν για την κατοχή του περάσματος, του μοναδικού από τη Δυτική Στερεά στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την παράδοση, έλαβε το όνομα του από τον πρωτομάστορα Μανώλη ManolisBridge limni kremastonΧρυσιώτη. Στην πορεία της ζωής του εγκαταστάθηκε στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) της Ευρυτανίας. Η σύζυγος του ονομαζόταν Παρασκευή και καταγόταν από τα Βραγγιανά των Αγράφων. Το ζευγάρι ήταν άκληρο και γι’ αυτό ο Μανώλης δημιούργησε ένα “παιδί”, το γεφύρι και η γυναίκα του δυο “κόρες” την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και την Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Πρόκειται για ένα θαύμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, που ενσωματώνει τη σοφία αιώνων, και είναι απορίας άξιο το ότι στέκει ακόμη στη θέση του, πότε μέσα στα νερά της λίμνης και πότε έξω από αυτά χωρίς να φέρει εμφανείς ζημιές. Η παράδοση λέει ότι για το χτίσιμό του χρειάστηκαν χιλιάδες …αυγά, καθώς το ασπράδι τους αποτελούσε το συνδετικό υλικό ανάμεσα στους αρμούς του. Αυτό βέβαια θα είναι υπερβολή, αφού η ευστάθεια των παλιών αυτών γεφυριών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο κατασκευής και “θηλυκώματος” της λιθοδομής τους.

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω στην προηγούμενη  χάραξη του δρόμου  Καρπενησίου προς τον Απεράντιο και την Αργιθέα. Δίπλα στο γεφύρι υπήρχε και το απαραίτητο χάνι. Ο Στέφανος Γρανίτσας θυμάται : “… όλο το κάτω μέρος του τόξου του πολυμυθικού “Γεφυριού του Μανώλη” είναι κατάστικτον από φωλιές πετροχελιδονιών. Εις το άκρον αυτού υπάρχει ένα χάνι, όπου θ’ ακούσετε χιλιόρρυθμον την παράδοσιν της εύμορφης Πρωτομαστόρισσας η οποία εξυονά τη νύχτα ‘με τη ρόκα της, όπως της επήραν τον ίσκιο και φωνάζει για τον άντρα της. Κατά τα μεσάνυχτα η ως τάφος σιωπηλή ρεματιά εγέμισεν από μίαν χιλιόστομον ακάλυπτον κραυγή… Δεν είναι η Πρωτομαστόρισσα μου είπεν ο Χατζής. Είναι η αγριόγατα. Έρχεται για τα πετροχελίδονα…”

Για επισκεφτούμε σήμερα το γεφύρι, ακολουθούμε την πινακίδα προς Δήμο Απεραντίων, ManolisBridge limni kremaston ΙΙπερίπου 15 λεπτά μετά του Κρέντη και κατεβαίνουμε στην κοίτη του Αγραφιώτη. Περνώντας τη γέφυρα στο Κρυονέρι μια μικρή ματιά αριστερά μας αποκαλύπτει το βυθισμένο στη λίμνη Γεφύρι του Μανώλη. Από την περιοχή των Αγράφων, στη διασταύρωση με τον ασφαλτόδρομο κάνουμε δεξιά και κατηφορίζουμε προς το ποτάμι.

από agrafiotis.gr