
Το μέλι σαν… φάρμακο
ΕΝΘΕΤΟ «ΥΓΕΙΑ» εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 21-11-2013
Το μέλι αποτελεί εδώ και χιλιετίες ένα σπουδαίο φάρμακο της φύσης και οι κυψέλες είναι ένα από τα πλέον θαυματουργά φαρμακευτικά εργαστήρια.
Από την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σύριοι και οι Χετταίοι είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μέλι αποκτούν πιο ζωηρό χρώμα, ενώ ο Πυθαγόρας διαπίστωσε ότι το μέλι εξαφανίζει τη σωματική κόπωση. Ο Δημόκριτος, ο οποίος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα, απέδωσε τη μακροβιότητά του στο μέλι λέγοντας ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που το τρώνε διατηρούν το νεανικό σφρίγος τους.
Τόσο οι αρχαίοι Ελληνες όσο και οι Ρωμαίοι βουτούσαν το μέλι σε ζωικό λίπος για να φτιάξουν φάρμακο για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών. Αλλωστε, τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο Διοσκουρίδης το θεωρούσαν εξαιρετικό φάρμακο για τον σκοπό αυτό.
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τέλος, το μέλι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τους τραυματίες του ρώσικου στρατού για την επούλωση των πληγών τους.
Με το πέρασμα των ετών και την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώθηκε ότι το μέλι έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Σεμινάριο μελισσοκομίας

Πως να ξεχωρίζετε το αγνό μελι
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας.
16 Ιουνίου 2014
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Καρπενήσι
20 Δεκεμβρίου 2014