Ευρυτανία

Φιδάκια

ΦΙΔΑΚΙΑ

Σελλά, Μηλιά και Γόλιανη, με πρωτεύουσα τα Φιδάκια”, λέγαν οι παλιοί για να διασκεδάσουν όταν αναφέρονταν σε τούτα τα πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας. Επίσης αναφέρονται και ως “Βαλκάνια” μαζί και με αυτό της Αγίας Βλαχέρνας. Το βέβαιο είναι, ότι τα Φιδάκια μπορούν να OLYMPUS DIGITAL CAMERAχαρακτηριστούν ως πρωτεύουσα ομορφιάς, όχι μόνο των γειτονικών χωριών, αλλά όλης της Ελλάδας. Έτσι, θα αφήσω τις ίδιες τις εικόνες να μιλήσουν.

Το όνομα του χωριού δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Αλλού το γράφουν με (ι) Φιδάκια και αλλού με (ει) Φειδάκια. Οι ντόπιοι το αποκαλούν “Φθάκια”. Το χωριό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, μιας και έχουν βρεθεί πολλά αρχαία αντικείμενα από τους κατοίκους του. (Μήπως πρόκειται για την αρχαία Φθία του Αχιλλέα; Μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προσδιοριστεί η θέση της αρχαίας Φθίας και της γειτονικής Ελλάδας. Τα Φιδάκια με τα Σελλά δεν απέχουν πάνω από χιλιόμετρο μεταξύ τους. Μια απλή προσωπική υπόθεση κάνω και τίποτα παραπάνω). Β.Δ. και σε ακτίνα 900 μ. από το χωριό βρίσκεται το ύψωμα Κόκκαλα (1005μ.). Εδώ πάνω βρέθηκαν κατά καιρούς οστά ανθρώπων. Κανείς δεν ξέρει από πότε υπάρχουν. Ίσως κάποια μεγάλη μάχη να έγινε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα περισσότερα.

Κάτω χαμηλά, τρία χιλιόμετρα Β.Δ. του χωριού, υπάρχει το Καστρί. Πρόκειται για έναν στρατηγικό λόφο 320 μέτρων υψόμετρου ανατολικά του Μέγδοβα ποταμού. Εκεί συναντάμε ερείπια Πελασγικής οχύρωσης. Η Β.Δ. προς τον ποταμό πλευρά του είναι γκρεμός, η δε Ν.Α. ήταν χτισμένη με οχυρωματικό τοίχο. Η περίμετρό του υπολογίζεται στα 700 μέτρα! Εκεί βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και πολλά αρχαία αντικείμενα. Ο Κ. Στεργιόπουλος τοποθετεί εδώ την αρχαία Οιχαλία. Λίγο απίθανο, μιας και η θέση ήταν προμαχώνας της αρχαίας Ευρυτανίας. Θα ήταν ευάλωτη από εχθρικές επιδρομές γιατί πρόκειται για την κύρια ανατολική είσοδο της χώρας των Ευρυτάνων.

Ν.Α. του Καστρί υπάρχει η μικρή συνοικία Βαμβακιά. Ανάμεσα του Καστρί και του χωριού, τα Ισώματα. Τα Ισώματα ήταν η μεγαλύτερη συνοικία έναντι των άλλων συνοικισμών του χωριού. Σήμερα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη στο έλεος της φύσης. Τα σπίτια του κυριολεκτικά πνιγμένα στον κισσό, η δε διάβαση του δύσκολη ως ακατόρθωτη. Μετά το πέρας της φωτογράφισης, τα ρούχα μου σχίστηκαν. Νότια στην είσοδο του οικισμού, υπάρχει ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο! Οι Φθακιώτες δεν ξεχνούν τον Άγιο, τον οποίο συντηρούν και τιμούν κάθε χρόνο.

Πηγή: www.evrytania.eu


Καλό Μάη!